De katholieke traditie op het Isendoorn College blijkt vooral uit haar naam, maar ook uit haar openheid voor allerlei levensbeschouwingen, het verzorgen van godsdienstlessen, vieringen en het uitdragen van specifieke waarden om jonge mensen te helpen in hun ontwikkeling. De naam Isendoorn verwijst naar het klooster Isendoorn in Zutphen. Vandaag de dag neemt het Isendoorn College actief deel aan het leven in het bruisende Zutphen/Warnsveld. Er zijn projecten op school, in de lokale gemeenschap en in het buitenland. Door het organiseren van acties om mensen in nood te helpen en excursies naar binnen- en buitenlandse bestemmingen te verzorgen, zijn leerlingen in staat om te ontdekken wat hun plek in de wereld is en dit naar anderen uit te dragen. De godsdienstlessen bevatten neutrale informatie over verschillende levensbeschouwelijke tradities. Leerlingen maken daarmee kennis en leren reflecteren over hun eigen overtuigingen.
Mede vanuit de Bijbelse achtergrond zijn verwondering over het bestaan, zorg voor mens en milieu, vertrouwen, rechtvaardigheid en hoop voor de toekomst belangrijke idealen die het Isendoorn uitdraagt.
De belangrijke idealen uitgeschreven
Het Isendoorn College stelt het personeel en leerlingen graag in staat idealen te ontwikkelen. Een mooi uitgangspunt daarbij is: als het samen kan, doen we dat niet alleen. De idealen die gebaseerd op de katholieke traditie een belangrijke plaats innemen zijn:
- Respect voor anderen
- Eerlijkheid, rechtvaardigheid en openheid
- Gemeenschapszin en solidariteit
- Maatschappelijke betrokkenheid en burgerschap
- Respectvol omgaan met de aarde en de natuur
Respect voor anderen
Hieronder verstaan we dat je elkaar waardeert zoals je bent. Je luistert, toont oprechte interesse in mensen en zijn beweegredenen. Door je in te leven in andermans gedachten en gevoelens laat je anderen in hun waarde. Mogelijke conflicten los je op met praten. Personeel, en leerlingen staan open voor elkaars ideeën, tonen respect voor elkaar en geven daarbij de ruimte om zichzelf te zijn. We zien wie je bent en je merkt dat we in je geloven. Op het Isendoorn heerst geen gesloten wereldvisie, maar openheid naar de wereld waarin mensen met allerlei levensvisies en morele stelsels leven.
Eerlijkheid, rechtvaardigheid en openheid
We vinden het belangrijk dat iedereen op het Isendoorn oprecht is in zijn uitingen, eerlijk zijn mening kan geven en toe kan en mag geven wanneer hij iets fout heeft gedaan. Daar hoort ook bij dat je de consequenties van je daden aanvaardt. We maken geen onderscheid tussen personen. We praten met elkaar en niet over elkaar. Daarmee tonen we waardering voor elkaar, maar kunnen elkaar ook op een respectvolle manier aanspreken. We geven elkaar feedback, maar vragen er ook om. We hebben hoge verwachtingen van elkaar.
Gemeenschapszin en solidariteit
Als het samen kan doen we het niet alleen. Je zet je niet alleen in voor je eigen belang, maar ook voor dat van de mensen om je heen, Je ontwikkelt vaardigheden waarmee je opkomt voor zwakkeren in de groep en in de samenleving. Samen beleef je mooie momenten, maar samen steun je elkaar ook in moeilijke momenten. Personeel en leerlingen tonen zich verantwoordelijk voor een veilig en plezierige omgeving.
Maatschappelijke betrokkenheid en burgerschap
Personeel en leerlingen van het Isendoorn nemen een actieve houding in om op een positieve manier betekenis te hebben voor de omgeving. Je laat daarbij een kritische houding zien om daarmee verbeteringen te bereiken. Maatschappelijke betrokkenheid is een keuze en het personeel en leerlingen van het Isendoorn zetten graag hun talenten in voor de maatschappij.
Respectvol omgaan met de aarde en natuur
Personeel en leerlingen van het Isendoorn tonen respect voor de aarde en de natuur. We zijn zuinig op de groene leefomgeving en de eindige energiebronnen. We genieten van de natuur en tegelijkertijd beseffen we dat we bepaalde gewoontes en gedragspatronen van onze moderne maatschappij moeten ombuigen om de aarde ook voor toekomstige generaties leefbaar en genietbaar te maken.